Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
01/02/2017 / Barcelona

“Escola i Història van ser indispensables en la construcció nacional de Cuba”

L’historiador Lluís Costa ha abocat en el llibre Les construccions nacionals: entre l’imaginari i la realitat el seu profund coneixement del procés de construcció nacional de Cuba a finals del segle XIX. En l’acte de presentació de l’obra també han participat Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i l’actriu cubana Marieta Sánchez.

El llibre és un estudi sobre el procés de construcció nacional que va viure Cuba des de la protohistòria independentista fins a les dècades posteriors a l’alliberament colonial d’Espanya al 1898. Lluís Costa ha destacat la innovació pedagògica a Cuba en l’ensenyament de la història i “l’extraordinària intel·ligència” del líder polític cubà José Martí en visualitzar la construcció nacional a partir de la integració.

“La societat cubana del 1898 era heterogènia i el nou país havia de construir la seva història des de la diversitat racial i a partir de l’essència de la metròpolis espanyola”, ha explicat. Per tot plegat, “Escola i Història són indispensables en aquesta construcció nacional”, ha afegit.

Miopia política
“La independència de Cuba arriba per la miopia del govern espanyol a l’hora d’atendre les demandes autonomistes de l’illa’, ha recordat l’autor. Una situació que trasllada a l’actual conjuntura a Catalunya, on el govern de la Generalitat té previst convocar un referèndum per decidir el futur polític del país.

“Les influències del nacionalisme cubà en el català hi són. Però no necessàriament cal defensar la independència de Catalunya des de posicions nacionalistes’, ha dit el conseller Vila.

“La investigació sobre Cuba m’ha ajudat a entendre que el procés d’independència de Catalunya passa per un esforç d’integració i d’incorporació de noves mirades i cultures’, ha destacat Costa, qui ha remarcat que “la construcció nacional cubana no es va fer des de l’antiespanyolitat”.

L’activitat, presentada per Francesc Montserrat, coordinador de Casa Amèrica Catalunya, també ha comptat amb la intervenció de l’actriu cubana Marieta Sánchez, que ha interpretat poemes de José Martí i Bonifacio Byrne.