Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
11/06/2007 / Barcelona

Guatemala aprova una llei que permet intervenir els telèfons davant l'incessant augment de la violència a Centreamèrica

El govern de Guatemala ha aprovat una llei que permet intervenir les trucades telefóniques per contrarestar el crim organitzat. La llei, que entra avui 12 de juny en vigor, té la finalitat d'obtenir informació i evidències que permetin processar als membres del crim organitzat i desarticular la xarxa. La ministra de l'Interior, Adela Torrebiarte ha explicat que es tracta d'una normativa necessària perquè les autoritats puguin lluitar contra la violència. No obstant això, l'Oficina de Drets Humans de l'Arquebisbat de Guatemala (ODGH) ha manifestat la seva preocupació davant l'entrada en vigor de la normativa per considerar que es pot utilitzar per controlar a la ciutadania. “Podria servir d'espionatge per controlar a la ciutadania i això ens preocupa perquè es poden cometre abusos”, ha declarat, Nery Ródenas, director de l'organisme. Per la seva part, l'executiu guatemaltenc defensa la llei i afirma que les mesures s'han pres a causa de l'augment incessant de la violència que s'està produint en l'anomenat triangle nord centre americà, per la qual també es troben afectats El Salvador i Hondures.



El govern de Guatemala ha aprovat una llei que permet intervenir les trucades telefóniques per contrarestar el crim organitzat. La llei, que entra avui 12 de juny en vigor, té la finalitat d'obtenir informació i evidències que permetin processar als membres del crim organitzat i desarticular la xarxa. La ministra de l'Interior, Adela Torrebiarte ha explicat que es tracta d'una normativa necessària perquè les autoritats puguin lluitar contra la violència. No obstant això, l'Oficina de Drets Humans de l'Arquebisbat de Guatemala (ODGH) ha manifestat la seva preocupació davant l'entrada en vigor de la normativa per considerar que es pot utilitzar per controlar a la ciutadania. “Podria servir d'espionatge per controlar a la ciutadania i això ens preocupa perquè es poden cometre abusos”, ha declarat, Nery Ródenas, director de l'organisme. Per la seva part, l'executiu guatemaltenc defensa la llei i afirma que les mesures s'han pres a causa de l'augment incessant de la violència que s'està produint en l'anomenat triangle nord centre americà, per la qual també es troben afectats El Salvador i Hondures. Precisament, un dels sectors que pateix més l'augment de la violència a Guatemala són els conductors del servei urbà. Els transportistes han amenaçat amb un “atur general” a causa de l'increment dels assassinats a conductors de vehicles. En el que portem d'any han mort almenys 63 transportistes a mans del crim organitzat superant ja la xifra del 2006 situada en 52 morts. No obstant això, no és l'únic sector que se sent amenaçat per l'augment incessant de la violència. L'assassinat a trets d'un religiós, el marista salvadorenc de 29 anys, Alberto Enrique Olano Merino, ha fet sonar l'alarma entre la comunitat religiosa. El fet es va produir dilluns passat 11 de juny, el mateix dia en què els maristes guatemaltencs commemoraven els 75 anys de la seva arribada al país amb una missa a la Catedral Metropolitana i un sopar posterior en el Liceu Guatemala, seu educativa de l'esmentat tipus de colles delictives juvenils. Després del sopar, un grup de 6 religiosos, entre els quals s'inclouen Olano i el seu germà, que també va resultar ferit, van decidir fer una vol pels voltants del centre quan van ser assaltats per uns homes amb ganivets. Malgrat que els maristes no van oposar resistència a l'atrac, un cotxe aparcat a prop del lloc va començar un tiroteig que va culminar amb el tret a la cap d 'Olano, provocant-li la mort instantàniament.