Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
07/06/2023 / Barcelona

El dilema del periodisme al Perú

En vigílies de rebre en nom de l'Associació Nacional de Periodistes del Perú (ANP) el Premi Antoni Traveria a la Llibertat d'Expressió que concedeix Casa Amèrica Catalunya, la periodista Zuliana Lainez, presidenta del col·lectiu, ha abordat l'adversa situació actual del periodisme al seu país en un acte organitzat per la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. "Som a l'època més complexa per al periodisme al Perú per l'escenari de desconfiança amb la premsa", ha dit després de subratllar que aquest recel arriba al 70 per cent de la població d'un país que arrossega una greu crisi institucional, social i política amb sis presidents en només quatre anys.

Imatge central: Zuliana Lainez, acompanyada pel periodista Xavier Giró, durant la seva intervenció al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Zuliana Lainez, també vicepresidenta de la Federació Internacional de Periodistes, ha explicat que “el més trist és haver-te de guardar la credencial de periodista a la butxaca” en determinades cobertures. “La gent està molt crispada amb la premsa. Estem al mig, amb la policia i l'exèrcit per una banda i amb un sector dels manifestants crispats amb la premsa, de l'altra. Però almenys el 60% de les agressions a periodistes són obra de policies o militars”, ha matisat. Un informe de l'ANP xifra en 183 els atacs rebuts pels periodistes durant les protestes succeïdes entre els mesos de desembre i abril passats.

La presidenta de l’ANP lamenta la falta d’autocrítica de les grans corporacions mediàtiques del país, que van optar per la desinformació i l’estigmatització. "Al Perú hi ha una articulació mediàtica important que és una màquina de desinformació", ha assenyalat per abundar en la proliferació de l'anomenat terruqueo, l'acusació gratuïta de terrorista a tot manifestant contra l'establishment imposat al país després de la polèmica destitució de l'anterior president Pedro Castillo i la seva substitució per Dina Boluarte.

"Perú és avui un règim autoritari amb violacions provades dels drets humans", ha afirmat Lainez, que adverteix que, després de les protestes de principis d'any, el conflicte al país no s'ha acabat: "Perú no ha resolt els seus problemes. Dina Boluarte no hi ha renunciat i no s'han convocat eleccions presidencials. Ve la tercera onada de mobilitzacions per a finals de juliol coincidint amb les festes pàtries”, ha augurat.