Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
30/01/2017 / Barcelona

Diàleg entre iguals amb Julio Villanueva Chang

Crònica del periodista Adrià Rocha del taller impartit a Casa Amèrica Catalunya per Julio Villanueva Chang, periodista, editor i escriptor de perfils: "En Julio Villanueva Chang diu que no hem d’utilitzar paraules generals: molt, poc, algun...

Julio Villanueva Chang diu que no hauríem d’utilitzar paraules absolutes: sempre, mai, tot... Julio Villanueva Chang, director de la revista peruana Etiqueta Negra, una publicació de periodisme narratiu, titula el seu taller De cerca nadie es normal.

Durant tot un cap de setmana, a Casa Amèrica Catalunya, es vàren tancar 21 alumnes, periodistes en la seva majoria, i Chang. Tots —o gairebé tots, per no utilitzar una expressió absoluta— van perdre la noció del temps: un curs de 12 hores amb dues pauses va passar a ser, sense que ens n’assabentéssim, un curs de 15 amb una sola pausa; curteta, això sí.

«No es tracta de narrar bé, sinó de saber escollir bé què narrar, què és important narrar, quina anècdota escollir per revelar el caràcter de qui escribim», va dir Chang mentre parlava dels seus inicis, de grans escriptors, del millor forner de França, el millor sonidista de Portugal, un geni matemàticament genial, els problemes del petroli al Perú; que a Messi, després de jugar a pilota, el que més li agrada és dormir.

“Vinc de fora i els confirmo que fa sol», va dir, en entrar, el periodista Leo Faccio, autor del millor llibre sobre el futbolista argentí i convidat per Chang per parlar de la seva feina.

Faccio, que es va impregnar del l'ambient de concentració de dins de l’aula, va posar també de la seva part: «Hem de treure’ns els tics periodístics, aquella entrevista codificada i aburrida. A nosaltres ens ha d’interessar que l’altre se senti còmode amb nosaltres; i per això hem de donar per rebre, prestar atenció a l’altre».

Que una entrevista, en definitiva, no sigui una entrevista sinó una conversa, un diàleg entre iguals. Tot el que va ser, precisament, el taller d’en Julio Villanueva Chang”.