Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar

Presentació de llibre: ‘La letra del malón’, de Facundo Gómez Romero (Argentina)

L’arqueòleg argentí Facundo Gómez Romero presenta La letra del malón (Editorial Del Nuevo Extremo, 2015), un llibre de ficció històrica que recull casos del segle XIX estudiats per l’autor i que ens situa a les pampes de la província de Buenos Aires.

Els relats enforteixen la línia històrica i antropològica que proposa que durant el període previ a la denominada conquesta del desert –quan, entre 1878 i 1885, el govern argentí va derrotar als pobles i nacions indígenes–, en la frontera es desenvolupava un model ètnic-cultural de diversitats, intercanvis, amistats i amors que demostrava la possibilitat de construir una societat diferent a la dels enfrontaments que, finalment, va ser la que es va imposar.

La letra del malón ens parla, doncs, d’una època clau en la història argentina. És un temps d’indis i gautxos, d’afrodescendents i criolls, de ‘milicos’ i ‘pulperos’. És un temps de cacics llegendaris que, a més de ser consumats guerrers i estrategues, també van ser homes espirituals que van fer justícia a les cosmovisions originàries.

Facundo Gómez Romero és llicenciat en Ciències Antropològiques i Doctor en Arqueologia Prehistòrica. S’ha especialitzat en relacions interètniques, sistemes de poder i formes de vida desenvolupades en la frontera sud de Buenos Aires cap a mitjan del segle XIX.

També hi intervenen Jordi Estévez, catedràtic de Prehistòria de la UAB, i La Negra Gómez Romero, professora de Danza Duende, que introduirà la sessió interpretant una dansa: el ball com expressió humana –ancestral–, com crit i com xiuxiueig.

Dia / Hora:
01/12/2016, 19:30 H
Lloc:
Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega 299. Barcelona ENTRADA LLIURE // ENTRADA LIBRE