Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
11/10/2005 / Barcelona

José Luis Machinea adverteix que el creixement econòmic d’Amèrica Llatina és insuficient per corregir els problemes de la regió

José Luis Machinea, secretari executiu de la Comissió Econòmica per Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), ha dit a la conferència pronunciada a l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona que la tassa de creixement del 4,2% registrat a Amèrica Llatina durant el període 2003-2005 és molt bon indicador tot i que insuficient per corregir els desequilibris de la regió, protagonitzats per l’atur i la pobresa. Antoni Castells, Conseller d’Economia i Fianances de la Generalitat de Catalunya, i Antoni Traveria, director de l’ICCI/Casa Amèrica Catalunya, han presentat l’acte.

José Luis Machinea, secretari executiu de la Comissió Econòmica per Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), ha dit a la conferència pronunciada a l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona que la taxa de creixement del 4,2% registrat a Amèrica Llatina durant el període 2003-2005 és molt bon indicador tot i que insuficient per corregir els desequilibris de la regió, protagonitzats per l’atur i la pobresa. Antoni Castells, Conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, i Antoni Traveria, director de l’ICCI/Casa Amèrica Catalunya, han presentat l’acte.

Per Machinea, ex-ministre d’economia d’Argentina, tot i que Amèrica Llatina exporta en l’actualitat més que en qualsevol altre període de la seva història, la inversió a la zona, del 22%, és insatisfactòria. A més de la manca d’inversió, altres assignatures pendents a la regió assenyalades pel responsable de la CEPAL són un major capacitat per afegir valor a les exportacions i una millor distribució dels ingressos.

L’economia de la regió, basada en les exportacions de matèries primeres i les remeses, continua amb una forta dependència dels mercats financers internacionals, la qual cosa la fa excessivament vulnerable, segons aquest expert.

Machinea ha comparat la cojuntura econòmica actual d’Amèrica Llatina amb l’habitual d’Itàlia, on les contínues crisis polítiques no influeixen ni entorpeixen la bona marxa de la macroeconomia. En un símil nàutic, ha manifestat que “les crisis polítiques a l’Amèrica Llatina ja no enfonsen el vaixell però el fan navegar molt més a poc a poc del que caldria”. Al respecte, ha remarcat que “a l’Amèrica Llatina hem après la lliçó: per ser progressistes no cal ser populistes”.

Machinea ha valorat que, a hores d’ara, la cojuntura econòmica oberta als nous mercats asiàtics és molt favorable per Amèrica Llatina, circumstància que motiva la pregunta formulada en veu alta pel secretari executiu de la CEPAL: ”ho sabrem aprofitar?”. Machinea ha subratllat que les societats més igualitàries són les que aconsegueixen reduir millor la pobresa i, en aquest sentit, ha recordat que Amèrica Llatina és la regió més inequitativa del món, cosa que en absolut afavoreix el seu desenvolupament.