Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
07/03/2016 / Barcelona

Joc Literari de Barcelona: La veu de Ricardo Alcántara i la primera dinàmica

Els nens i nenes de l'Escola Bon Pastor de Barcelona escolten fascinats la veu enregistrada de Ricardo Alcántara, l'autor que estudiaran durant tres mesos, i juguen per primer cop a partir dels seus llibres.

Després de la sessió inicial en què la Zulma Sierra, la promotora de lectura, va introduir davant els alumnes la figura de Ricardo Alcántara i detalls sobre l’Uruguai, el seu país d'origen, els nois i noies de l'Escola Bon Pastor han començat el taller amb una gran sorpresa.

L'autor al qual estudiaran durant aquest Joc Literari els havia deixat un missatge enregistrat que han escoltat amb avidesa i atenció. Els deia que està molt content de participar i que té moltes ganes de conèixer-los a tots, cosa que succeirà, en les seves pròpies paraules, "abans que canti un gall". L'expectativa de la trobada amb Ricardo Alcántara ha generat aplaudiments entusiastes entre els nois i noies.

Tot seguit, la Zulma els ha posat a treballar jugant. La dinàmica d'avui consistia en dividir la classe en quatre grups i lliurar-ne a cadascun un llibre precintat de l'autor. Hi havia una raó: es tractava d'observar la portada i intentar endevinar pel dibuix quina història hi podia contenir. Després, un portaveu la llegiria davant de tots. Les ganes de participar han generat petites i inofensives polèmiques per determinar qui seria l'escollit.

Un dels grups ha decidit jugar-s'ho a "pedra, paper o tisora", moment en què ha intervingut la Zulma per proposar com a mètode alternatiu una votació democràtica. Tampoc ha prosperat i s'ha acabat imposant el sistema de rotació.

Els quatre llibres escollits, que són els que treballaran durant aquest Joc Literari, han estat: “Hilos y tijeras”, “La casa de los miedos”, “Tomás y la moneda mágica” i “Mishiyu”. Després d'un quart d'hora d'elaboració, s'han conegut les històries que cada grup havia imaginat. Després, els llibres s'han desprecintat i s'han llegit els resums reals.

Per descomptat, els arguments no coincidien massa, però l'objectiu de l'activitat estava complert perquè del que es tractava era d'experimentar com una mateixa imatge pot despertar moltes històries diferents. Com ha comentat la Zulma, la sessió ha acabat amb el doble d'històries de les que tenien al principi.

El Joc Literari de Barcelona, organitzat i patrocinat per la Fundació Jordi Sierra i Fabra, compta amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques de Barcelona i el Ministeri de Cultura, i amb el suport de la Fundació Taller de Letras Jordi Sierra i Fabra de Medellín i l'Alcaldia de Medellín.