Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
05/05/2016 / Barcelona

‘Humanistes d’Amèrica’: Noves maneres de pensar el món

Al cicle de conferències magistrals Humanistes d’Amèrica, personalitats de diferents àrees acadèmiques exposaran noves formes de pensar el món i del lloc que els éssers humans hi ocupen, noves filosofies i receptes de vida, nous reptes científics. Rodrigo Rivas, politòleg xilè, obre aquest cicle el dimecres 11 de maig.

Rodrigo Rivas és politòleg, economista i periodista nascut a Xile. Dirigent de la Unidad Popular amb Salvador Allende, el cop d’Estat de Pinochet al 1973 el va dur a l’exili a Itàlia. Ha impartit docència a les universitats italianes de Pavia, Milà, Palerm i Perugia i en diversos països d’Àfrica i l’Amèrica Llatina. Ha estat director del Centre d’Estudis de Problemes Internacionals (CESPI), director de Radio Popolare a Itàlia i redactor en cap de l’editorial Mazzotta.

En nombroses ocasions ha estat assessor de governs italians i llatinoamericans –com, per exemple, conseller del Ministeri d’Exteriors italià per a L’Amèrica Llatina– i també de diverses entitats i organitzacions de Centreamèrica. És autor d’una trentena de llibres sobre política exterior i economia, compartint autoria amb Samir Amin, Eduardo Mackenzie, Susan George, Noam Chomsky, Raimon Panikkar o Luis Sepúlveda.

El cicle continua el dimecres 20 de juliol amb Enrique Dussel, filòsof, historiador i teòleg d’origen argentí. És reconegut internacionalment pel seu treball en el camp de l’ètica i la filosofia política, i especialment per ser un dels fundadors de la Filosofia de l’Alliberament i de la Teologia de l’Alliberament. Els seus grans coneixements en filosofia, política, història i religió, plasmats en més de 50 llibres i 400 articles, el converteixen en un dels més destacats pensadors del segle XX. Enrique Dussel defensa la posició filosòfica coneguda com gir descolonitzador. És Investigador Nacional Emèrit de Mèxic.

L’astrònoma i actual presidenta de l'Acadèmia Xilena de Ciències, Maria Teresa Ruiz, farà la seva conferència el 29 de setembre. Ruiz està especialitzada en l'estudi de les estrelles nanes de baixa massa i és descobridora d'una supernova en el moment d'explotar, dues nebuloses planetàries en l'anella de la nostra galàxia i la primera nana cafè (Kelu) a les proximitats del sistema solar. Maria Teresa Ruiz creu que és possible trobar vida fora de la terra, en algun lloc de l'univers. Ruiz també ha estat precursora com a dona: primera presidenta de l’Acadèmia Xilena de Ciències, primera dona en aconseguir el Premi Nacional de Ciències Exactes de Xile i primera dona llicenciada en Astronomia a Xile.

El psiquiatra xilè Claudio Naranjo serà el següent conferenciant, dilluns 17 d’octubre a les Cotxeres de Sants de Barcelona. Naranjo ha influït en la transformació del sistema educatiu en diversos països a través de la convicció de que res és més esperançador en termes d'evolució social que el foment col·lectiu de la saviesa individual, la compassió i la llibertat. El seu llibre Cambiar la educación para cambiar el mundo ha estat un gran estímul per a professors. Naranjo ha treballat a fons la Teràpia Gestalt, psicoteràpia que ajuda a alliberar-se dels bloquejos que disminueixen la satisfacció òptima, l’autorrealització i el creixement.

L’advocada boliviana Julieta Montaño continua el cicle Humanistes d’Amèrica en ocasió de la celebració del Dia Internacional dels Drets Humans i la seva conferència serà dimarts 13 de desembre. Defensora dels drets humans, activista dels drets de la dona, escriptora feminista i guanyadora del Premi Internacional Dona Coratge 2015 atorgat pel Departament d'Estat dels Estats Units, Montaño ha estat vicepresidenta de l'Assemblea dels Drets Humans de Bolívia, contralora de Cochabamba i legisladora a la Cambra de Diputats de Bolivia. Fundadora de l'Oficina Jurídica per a la Dona que promou la igualtat de gènere des del 1985, Julieta Montaño ha influït en gairebé tota la legislació sobre els drets de la dona dels últims 30 anys a Bolívia.

El sacerdot catòlic Alejandro Solalinde és avui un dels més visibles defensors dels drets humans a Mèxic. Hi participarà al cicle (data a confirmar 2016) amb una conferència magistral. És director de l'alberg Germans en el Camí, a Ciutat Ixtepec (Oaxaca), que va fundar el 2007 per proporcionar ajuda humanitària (aliments, allotjament, assessoria jurídica) als migrants centreamericans de camí cap als Estats Units. El Pare Solalinde, amenaçat de mort per grups que es lucren amb el tràfic de persones, ha rebut nombrosos premis per la seva llarga i incansable defensa dels drets humans.

Finalment també hi participarà al cicle (data a confirmar 2017) Catalina Sosa, filòsofa i directora executiva de la Oficina Regional per a Llatinoamèrica de l’Organització Mundial del Comerç Just (WFTO), una xarxa regional formada per 63 membres provinents de 13 països de l'Amèrica Llatina. La seva missió és enfortir les capacitats d'incidència i promoure la cooperació per a la millora de les condicions de vida de petits productors de l'Amèrica Llatina, atenent els principis del Comerç Just. Catalina Sosa també és directora de la Fundació Sinchi Sacha, organització no governamental que realitza una destacada aportació al desenvolupament sostenible de l'Equador.

El cicle Humanistes d'Amèrica està organitzat per Casa Amèrica Catalunya amb el suport de l'Obra Social de La Caixa, Fundación Telefónica i Fundación Chile-España.