Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
03/03/2017 / Barcelona

Gustavo Castro, testimoni de l'assassinat de Berta Cáceres: 'Volem arribar fins a les darreres conseqüències'

El mexicà Gustavo Castro és l'únic testimoni de l'assassinat de Berta Càceres. Estava a casa de la líder ambientalista hondurenya quan la nit del 2 març del 2016 va irrompre un grup de sicaris que va assassinar a trets la Berta. Ell va resultar ferit. Castro ha participat a Berta Càceres, a un año de su siembra, acte celebrat a la nostra entitat. En conversa amb la periodista Sandra Vicente, ha detallat què va passar aquella fatídica nit... i el que va venir després.

Els fets
"Havien intentat assassinar moltes vegades a la Berta Càceres. Ells no pensaven que jo anava a estar aquesta nit a casa seva. Havien planejat un assassinat molt net, que semblés un robatori, ella estaria sola, en una casa enmig del camp... però, oh, sorpresa!, es troben amb mi... Vaig veure a la Berta agonitzant. A mi em van deixar ferit i van haver de canviar de pla", ha explicat el testimoni.

Manipulacions i fustigació
Gustavo Castro s'havia convertit en un testimoni especialment incòmode per als autors i instigadors de l'assassinat de la líder de la comunitat lenca i coordinadora del Consell Cívic d'Organitzacions Populars Indígenes d'Hondures (COPINH). Castro denuncia l'intent d'imputar el crim a aquest col·lectiu: "Van manipular el retrat robot del tipus que em va disparar. Jo els oferia una descripció i dibuixaven a una altra persona, que es corresponia amb un integrant del COPINH".

"Em van prohibir sortir d'Hondures sense lliurar-me cap paper. Semblava una pel·lícula d'Almodóvar. Van venir els fiscals hondurenys a aturar-me i llavors em van protegir físicament l'ambaixador i el cònsol de Mèxic. No es van atrevir a forcejar amb ells. Havien de segrestar-me, la meva vida corria perill i em vaig refugiar a l'ambaixada de Mèxic", ha afegit.

Manca de credibilitat
"Van fer trampes, van cometre errors i irregularitats, hi ha falta de transparència i fins i tot l'expedient judicial de la causa va ser robat... Són estratagemes per dilatar el procés judicial ja que no hi ha consistència probatòria contra els vuit imputats per l'assassinat", sosté Castro.

Entre els involucrats es troba el gerent de l'empresa que impulsa la construcció d'una presa al riu Gualcarque -considerat sagrat per la comunitat lenca-, projecte contra el qual lluitava la Berta Càceres. "No hi ha voluntat d'arribar als autors intel·lectuals de l'assassinat. Tots sabem que el gerent no va actuar per compte propi", assenyala Castro. "Volem un procés més àgil i transparent. La investigació duta a terme no és creïble. Cal arribar fins a les darreres conseqüències", reclama.

Crim d'estat?
Gustavo Castro ha donat altres claus que apunten a l'assassinat de la Berta Càceres com un crim d'estat: "El poder no suporta la veritat, la justícia. Berta havia generat una consciència anti-patriarcal, de respecte i igualtat ... La seva complexa i rica visió integral i la seva consciència política eren meravelloses ". I ha recordat que "el moviment de la comunitat lenca ha posat entre l’espasa i la paret al govern d'Hondures', país considerat com el més perillós del món per als mediambientalistes. 120 activistes han estat assassinats a Hondures en els darrers anys.

El símbol Berta Cáceres
Un any després del seu assassinat, Berta Càceres ha esdevingut un símbol dels moviments en defensa dels drets humans, del medi ambient, de les comunitats indígenes i dels drets de la dona. L'activista va ser premiada el 2015 amb el Premi Goldman, considerat el Nobel del Medi Ambient. L'any passat li va ser concedit, In Memoriam, el Premi Joan Alsina de Drets Humans de Casa Amèrica Catalunya, i acaba de ser guardonada amb el Premi Artemio Precioso de l'organització ecologista Greenpeace.

"L'assassinat de la Berta Càceres va ser l'última gota que va vessar el got. Va despertar un gen que estava adormit, el de la solidaritat i l'amor. Berta sabia que l'anaven a assassinar i avui ens inspira dignitat i sensibilitat", ha dit Castro, qui ha afegit: "És cert: Berta no va morir, es va multiplicar. No la vam enterrar, la vam sembrar".