Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
24/03/2017 / Barcelona

Les comunitats negres de Colòmbia demanden rellevància en el Procés de Pau

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per a la Pau (ICIP), Farid Benavides, advocat, professor i exviceministre de Justicia de Colòmbia, i Nicolás Lozano i Harrison Cuero, membres del Procés Comunitats Negres de Colòmbia (PCN), van parlar del paper de les comunitats negres en el procés de pau de Colòmbia, així com de les demandes i reivindicacions que duen a terme.

Harrison Cuero, qui va intervenir per videoconferència des de Colòmbia, va recalcar la vulnerabilitat de les comunitats negres ja que, en els darrers 20 anys, bona part del conflicte amb les FARC s’ha desenvolupat a la regió del Pacífic, on es concentra la majoría de la població negra del pais. Cuero també va apuntar a la debilitat institucional i jurídica i als interessos de la minería a la regió com a factors transversals que han augmentat l’impacte del conflicte en la comunitat negra.

Per la seva banda, Tica Font va posar l’accent en la necessitat del reconeixement de la titularitat de les terres pertanyents a la comunitat negra. La directora de l’ICIP també va destacar la importància de la mobilització social per a la consecució d’unes demandes, les quals, en molts casos, són drets bàsics.

En darrer lloc, en el debat dirigit per Nicolás Lozano, va intervenir el professor Farid Benavides, qui va denunciar l’apropiació pels partits polítics colombians del moviment negre en les seves relacions amb l’Estat. Benavides va remarcar la magnitut dels reptes de la comunitat negra davant el nou Acord de Pau.

L’acte va finalitzar amb la intervenció musical del cantant de rap colombià Ali Renaciente.