Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
18/10/2016 / Barcelona

'Cal curar la ment patriarcal amb un canvi en l'educació'

El psiquiatre xilè Claudio Naranjo va congregar una multitud a les Cotxeres de Sants de Barcelona, on va pronunciar la seva esperada conferència La ment patriarcal, arrel de patiment individual i col·lectiu en la quarta sessió del cicle Humanistes d'Amèrica que impulsa Casa Amèrica Catalunya.

Claudio Naranjo ha establert un paral·lelisme entre societat i ment humana. Totes dues coincideixen en el seu caràcter patriarcal. A nivell social, el pare domina en la cultura i la família i reprimeix dona i fills, situació que es reprodueix en la ment. "L'intel·lecte té el comandament i escanya l'instint i eclipsa l'emoció i l'amor", ha afirmat el pensador xilè.

Per Naranjo, "sense autoconeixement no es pot progressar en l'amor a si mateix. Se'ns educa per no confiar en els teus impulsos i sense l'instint, que és molt savi, la gent es tiranitza, es menysprea, es culpa, no és molt amiga de si mateixa ", ha reflexionat després de subratllar que" cal aconseguir l'harmonia interior d'intel·lecte, emoció i instint per ser feliços".

Després de constatar "la sospitosa aliança del patriarcat amb el pensament racional, en optar per la ciència en detriment del que és intuïtiu", Naranjo ha manifestat: "No és pot vèncer el poder patriarcal, només curar-lo. Cal recuperar aquestes parts del cervell ofegades pel tirà que viu a l'hemisferi esquerre".

"El recurs més vàlid és un canvi en l'actual educació, que perpetua el model patriarcal. Sanant la ment patriarcal també s'aconseguirà l'evolució social", ha afegit Naranjo tancant la seva intervenció, que ha estat introduïda per Jordi Mateu, del Centre de Recerca i Assessorament d'Educació Viva. Marta Nin, sotsdirectora de Casa Amèrica Catalunya, ha presentat la sessió.

El pròxim protagonista del cicle Humanistes d'Amèrica serà el sacerdot mexicà i defensor dels drets dels migrants Alejandro Solalinde, qui hi intervindrà el dimarts 15 de novembre a l'Institut d'Educació Contínua (IDEC) de la Universitat Pompeu Fabra (c/ Balmes 132. Barcelona).